Posted by on / 0 Comments

Uffizi-galleriene i Firenze er et av verdens best besøkte museer. De svære lokalene har en enorm samling renessansekunst og skulpturer, og i kjernen finner du verker av kunstens største rockestjerner: Leonardo og Michelangelo.

Kartfunksjonen viser vei til Leonardo da Vinci.

Selv relativt små museer kan være en utfordring å komme seg gjennom for et nysgjerrig og vitebegjærlig publikum. Ofte er informasjonen i utstillingene sparsommelig, og kanskje ikke tilgjengelig på det språket du ønsker. Man kan alltids henge seg på guidede omvisninger, men disse dekker ikke alt, og dessuten må du haste rundt i guidens tempo.

Før var løsningen guidebøker. Nå kan det bli mobile apps.

En god app kan gjøre alt det ei god guidebok kan, og mer til. Et interaktivt kart kan være mye lettere å navigere etter, enn et uregjerlig papirkart. En app er mer lommevennlig, og det kan gå mye kjappere å bla seg fram til informasjonen du er ute etter. Mobil formidling kan også gjøre mange ting papirbøker ikke kan, som å gi deg lyd- eller video-guiding.

I dag tok jeg meg en tur på Uffizi med iPhonen i lomma, og testkjørte museets offisielle app.

App-en koster bare 14 kroner, men er 177 MB stor. Nedlasting tar altså litt tid, og man bør være koblet på wi-fi for å laste ned, så man ikke må betale for datamengden. App-en er for tiden i versjon 1.2, og ble sist oppdatert i november 2010. Dermed var ikke mange av endringene i første etasje med i app-en, og jeg gikk meg vill en liten stund på jakt etter Caravaggio-utstillingen.

Hotspots på Michelangelos Doni Tondo

Hovedmenyen lar deg velge om du vil navigere etter kartet over galleriet, eller etter kategorier (kunstnere, perioder, utvalgte verker osv.).  Jeg valgte å bruke det interaktive kartet, først og fremst fordi lokalene er så store, og det er lett å gå seg vill. Du trykker på rommet du befinner deg i, og får opp romnummer og nøkkelord, f.eks. “Room 10/14 – Botticelli”. Trykker du videre på denne lenken får du ei liste over verker i dette rommet. Her kan du klikke deg videre inn på hver kunstverk og få detaljert informasjon om kunstneren, verket og lenker til andre verk av samme kunster. Informasjonen er kun tekst og kortfattet, som et leksikonoppslag.

Ei liste utvalgte mesterverk har noen tilleggsfunksjoner. Du kan legge dem til i din egen favorittliste, og en høyoppløselig versjon av kunstverket har såkalte hotspots du kan trykke på for å gå nærmere inn på små detaljer i maleriet.

Konklusjonen etter noen timers vandring?  En enkel og nyttig app, som gjorde det lettere å finne fram i gallerienes labyrintinske hovedetasje. Det er litt vanskelig å forstå hvorfor app-en behøver å være 177 MB stor – hadde den blitt laget i dag, hadde de nok satset på en litt lettere struktur. Min drømme-app fra Uffizi hadde selvsagt inkludert guide-videoer med info om mesterverkene, men da måtte nok app-en vært web-basert, og Uffizi måtte satset på åpen wi-fi.

Klikk her for å finne guiden på App Store.